Nanovisie van Ben Feringa, hoogleraar moleculaire wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen:

‘Het is net zoals toen de eerste auto werd ontworpen, of toen we als mensheid voor het eerst gingen vliegen: we hebben nog geen idee waar het heen gaat’

Nanotechnologie bestaat natuurlijk al heel lang, want alles wat in onze cellen gebeurt, vindt plaats op nano-schaal. Eiwitten nemen de juiste vorm aan en worden getransporteerd met natuurlijke robots en motoren. Die eiwitten weten precies hoe ze zich moeten vouwen en waar ze heen moeten dankzij de instructies die in hun chemische structuur liggen opgeslagen. Dit soort processen kunnen we als nanotechnologen steeds beter nabootsen, om zelf processen te ontwerpen en sturen.

We kunnen nu al eenvoudige nanomotortjes bouwen die micro-objecten rondjes laten draaien of verplaatsen. Die motortjes gebruiken net als een windmolen een rotor. In dit geval werkt die rotor op licht. Wat precies het nut van deze uitvindingen is weten we nog niet. Dit zijn de allereerste stapjes. Het is net zoals toen de eerste auto werd ontworpen, of toen we als mensheid voor het eerst gingen vliegen: we hebben nog geen idee waar het heen gaat. Misschien hebben we over een paar decennia wel veel geavanceerdere robotjes die we in de bloedbaan brengen om hen zelfstandig naar oplosbare problemen laten speuren. We werken heel hard aan moleculaire schakelaars: moleculen die bijvoorbeeld onder invloed van licht twee verschillende vormen kunnen aannemen - één voor aan en één voor uit. Zulke schakelaars zijn vele malen kleiner dan de huidige schakelaars.

Natuurlijk zijn er risico’s aan nanotechnologie en die moeten goed onderzocht worden. Maar die techniek biedt zoveel mogelijkheden dat we er absoluut op moeten inzetten; slimmere medicijnen, duurzamere energie, geavanceerdere technologie. Als we dat met volle overtuiging doen dan zijn de huidige scholieren degenen die de dromen van de nanotechnologen van nu gaan waarmaken.”

De nanovisie van Ben Feringa is opgetekend door Jop de Vrieze tijdens het Slotsyposium Nano Linx op 15 juni 2010.

Reacties

Hallo,

ik heb het verhaal over nanodeeltjes in produkten etc. gelezen via de Consumentenbond.

Er is nog steeds onderzoek hiernaar.

Maar waarom zijn er dan al zoveel produkten hiermee in verband gebracht?

Ik heb namelijk de voordelen maar ook de nadelen gelezen ook ivm kanker?

Moet dit eerst niet heel goed worden onderzocht voordat zoiets uberhaupt word gebruikt in diverse produkten??

Mvg. Elly de Vries

E. de Vries op 02-08-2010

Commenting is not available in this weblog entry.