Nanovisie van Dennis van Graafeiland, bezoeker nanodemonstratie LLowlab

“Nanotechologie roept bij mij voornamelijk vragen op. Wanneer legt iemand die het wel weet nu een aan een gewone jongen zoals ik uit wat je ermee kan?�

“Ik wil weleens weten hoe dat nou zit met nanotechnologie. Wanneer gaat dat nou echt wat worden? Vijftien jaar geleden zag ik er al een documentaire over op televisie. Toe hadden ze het al over nanorobots, die je lichaam gezond konden houden, opereren was dan niet meer nodig. En ik hoor de laatste tijd ook dat het bij zou kunnen dragen aan duurzame energie. Klinkt allemaal razend interessant. Maar wanneer legt iemand mij, als gewone jongen, nu eens uit wat realistisch is en wat niet?

Blijkbaar worden de dingen toch anders op nanoschaal dan in het groot. Prima, geloof ik best. En dan atoom voor atoom opbouwen, zou dan voor betere eigenschappen en dergelijke zorgen. Maar daar moet toch ergens een limiet aan zitten? Stel dat je een Fiat helemaal tot aan z’n atomen uit mekaar zou halen. Dan sorteer je die netjes, en bouw je er vervolgens een Ferrari van. Kan dat? Is dat redelijk?

Ik overweeg al een paar jaar om aandelen aan te schaffen in bedrijfjes die nanotechnologie gebruiken. Maar de crux daarvan is dat ik geen idee heb welke toepassing het gaat halen. Moet ik op chips inzetten, op geneesmiddelen of weer iets anders? Ik kijk er elk jaar weer naar, maar ik kom er niet uit. Ik kan me er gewoon niet genoeg bij voorstellen, om in te schatten welke bedrijfjes het goed gaan doen. Ook vind ik het wel lang duren voordat producten op basis van nanotechnologie bij de consument terecht komen. Vijftien jaar onderzoek zou toch wel genoeg moeten zijn zou je denken, maar blijkbaar is het allemaal toch nog veel ingewikkelder dan het leek.

De beste nanotechnologie-toepassing die ik kan bedenken is toch de medisch denk ik. Het oplossen van kanker bijvoorbeeld. Dat je zonder bijwerkingen de verkeerde cellen kapot kunt maken. En narigheid als dementie en altzheimer kunt voorkomen. Vitaal oud worden lijkt me helemaal niet erg. Hoewel, als we alle ouderdomsziektes oplossen, krijgen we alleen meer overbevolking. Maar misschien kan nanotechnologie daar ook wel een oplossing voor bedenken.“

De nanovisie van Dennis Graafeiland is opgetekend door Bo Blanckenburg tijdens LLowlab op 20 augustus 2010.

De foto’s zijn gemaakt door LLowlab.

Reacties

Commenting is not available in this weblog entry.