Nanovisie van Sijas Akkerman, teammanager en projectleider Stichting Natuur en Milieu:

‘Wij zijn niet tegen nanotechnologie, maar vinden wel dat een en al goed gemonitord moet worden.’

‘Het dilemma van nanotechnologie is dat we niet weten of het het paradijs op aarde gaat brengen, of dat het de asbest van de 21ste eeuw wordt. Je weet bij technologieontwikkeling nooit precies welke kant het op gaat, het is altijd moeilijk de risico’s goed in te schatten. Dat hebben we gezien bij asbest: dat leek een fantastisch mooi middel om gebouwen mee te isoleren, maar heeft uiteindelijk geleid tot grote problemen met kanker.

Op dit moment is over nanotechnologie nog steeds veel onbekend, terwijl het al wel verwerkt wordt in veel producten: van sokken en fietskettingenspray tot cosmetica. Via lippenstift kun je het zo zomaar binnen krijgen, terwijl de risico’s ervan onbekend zijn. Hetzelfde geldt voor de nanozilverdeeltjes in de sokken. Die kunnen met het wassen worden uitgespoeld, in de natuur komen en daar dan goede organismen doden. Ik zeg niet dat het zo gaat, maar de precieze gevolgen zijn nog onbekend.

Of neem de nanobuisjes die veel in het nieuws zijn geweest de afgelopen tijd. Het is gebleken dat je daar kanker van kan krijgen. Nanodeeltjes kunnen bovendien je sperma aantasten, waardoor je je minder goed kunt voortplanten. Waar het op neer komt is dat er wat mij betreft nog te veel onbekend is.

Is het dan alleen maar slecht? Nee, uiteraard niet. Nanotechnologie heeft vooral op het gebied van geneeskunde veel goede potentiële toepassingen. Zo zijn er pleisters in ontwikkeling die bij brandwonden de huid kunnen vernieuwen. Ook de handzame waterzuiveringapparaten en de efficiëntere zonnecellen die met nanotechnologie worden ontwikkeld, zijn veelbelovend.
Wij van Stichting Natuur en Milieu zijn dan ook niet tegen nanotechnologie, maar we vinden wel dat één en al goed gemonitord moet worden. Check en balances zijn erg belangrijk: we moeten vooruit in kleine stapjes, zonder risico’s. Er mag niet iets op de markt komen, waarvan men weet dat het risico niet nul is.

Bovendien moet de rol van nanotechnologie transparanter. Er moet snel wetgeving komen over wat wel en niet kan. Ook roepen we alle bedrijven op om op hun producten te zetten of het met nanotechnologie vervaardigd is. Voorts is het belangrijk dat er op internet een site is waar consumenten, maar ook bijvoorbeeld het RIVM, snel informatie op kunnen vinden over het gebruik van nanotechnologie in producten. Zo kunnen eventuele risico’s snel in kaart gebracht worden.’

De nanovisie van Sijas Akkerman is opgetekend door Hidde Boersma tijdens de ‘Finale van Tour de Nano’ van het project Nano Theatersport op 26 oktober 2010.

Reacties

Commenting is not available in this weblog entry.